Zrób najlepszą zupę kalafiorową 30 min – przepis wart zapisania. Każdy poprosi o dokładkę
Zrób najlepszą pod słońcem zupę kalafiorową, którą pokocha cała Twoja rodzina!
Przepis na bardzo szybką i przepyszną zupę kalafiorową. Idealna na każdą porę, rozgrzewająca, a przede wszystkim zdrowa i pełna wartościowych składników.
Składniki, których potrzebujemy:
- 1 główka kalafiora, którą podzielimy na różyczki,
- 1 marchewka,
- około 85 gram pokrojonego selera,
- pół litra wody,
- kostka bulionu mięsnego (lub warzywnego, jeżeli wolimy wersję bezmięsną),
- około 45 gr masła,
- około 45 gr mąki,
- 250 gr startego sera cheddar,
- pół litra mleka.
Aby zupa była smaczna potrzebne są jeszcze przyprawy:
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- słodka lub ostra papryka,
- nasze ulubione przyprawy według własnych preferencji.
Sposób przygotowania:
Kalafior trzeba pokroić w małe różyczki, marchewkę zetrzeć na małych oczkach. Seler pokroić na małe kawałki. Pokrojony kalafior, marchewkę i seler włożyć go garnka i zalać samą wodą lub wodą z bulionem.
Gotować tak długo aż zacznie wrzeć. Po tym czasie gotować jeszcze około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. W osobnym naczyniu rozpuścić masło i dodać przyprawy.
Następnie dodać mąkę. Cały czas mieszając dodać powoli mleko i doprowadzić do wrzenia. Po tym czasie gotować na małym ogniu przez 2 minuty, aż zgęstnieje i dodać starty ser.