Ta dieta odmieni Twoją sylwetkę. Minus 3 kg w 14 dni: sprawdzona zrównoważona dieta

Wbrew obiegowym opinio, głodówki nie są dobrym rozwiązaniem na szybką utratę wagi, zarówno ze względów zdrowotnych,  jak i efekt jojo, który sprawi, że szybko odzyskasz utracone kilogramy. 

Tylko zrównoważona, zdrowa dieta sprawi, że stracimy na wadze skutecznie i bez uszczerbku na zdrowiu. Dzięki takiej diecie organizm otrzymuje wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Oznacza to, że ograniczasz spożycie kalorii i zmniejszasz porcje, ale nadal jesteś syty i, przede wszystkim, chudniesz!

Poniżej przedstawiamy zdrowy jadłospis na 5 dni, który pozwoli Ci wdrożyć się w zdrowe odżywianie i poczuć się lepiej!

Dzień 1

rano: na czczo szklanka wody z sokiem  z cytryny na 30 minut przed jedzeniem

śniadanie: 200 ml jogurtu 0% tłuszczu z 1 łyżeczką otrąb owsianych, 2 jajka gotowane na twardo; 30-40 minut po śniadaniu herbata lub kawa bez cukru

obiad: 200 g sałaty, szpinaku lub rukoli, surowe warzywa, 150 g gotowanej piersi z kurczaka, kromka pieczywa pełnoziarnistego

kolacja: 350 g zupy marchewkowej, herbata bez cukru

Dzień 2

rano: na czczo szklanka wody z sokiem z cytryny na 30 min przed jedzeniem

śniadanie: 100 g chudego twarogu z koperkiem i pół papryki, herbata zielona bez cukru

obiad: 350 g marchewkowej zupy-krem, 50 g gotowanej piersi z kurczaka

kolacja: sałatka z połowy awokado, 100 g kukurydzy z puszki z ziołami i odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny, 2 kromki chleba pełnoziarnistego

Dzień 3

rano: na czczo szklanka wody z sokiem z cytryny na 30 min przed jedzeniem

śniadanie: 200 g płatków owsianych gotowanych na wodzie bez cukru z suszonymi morelami, śliwkami i rodzynkami, herbata zielona bez cukru

obiad: gulasz z cukinii, 200 g ryby gotowanej na parze

kolacja: sałatka z połowy awokado, 100 g kukurydzy z puszki z ziołami i odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny, 2 kromki chleba pełnoziarnistego

Dzień 4

rano: na czczo szklanka wody z sokiem z cytryny na 30 min przed jedzeniem

śniadanie: 200 ml jogurtu 0% tłuszczu z 1 łyżeczką otrąb owsianych, 2 jajka gotowane na twardo; 30-40 minut po śniadaniu herbata lub kawa bez cukru

obiad: gulasz z cukinii, 200 g ryby gotowanej na parze

kolacja: 250 g surówki z tartego selera, marchwi i jabłka z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, 2 kromki chleba z otrąb owsianych

Dzień 5

rano: na czczo szklanka wody z sokiem z cytryny na 30 min przed jedzeniem

śniadanie: 100 g chudego twarogu z koperkiem i pół papryki, herbata zielona bez cukru

obiad: 250 g surówki z tartego selera, marchwi i jabłka z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, 1 klops z piersi indyka

kolacja: 200 g sałaty, szpinaku lub rukoli z surowymi warzywami, 20 g twardego sera, 1 kromka chleba z otrąb owsianych

Podstawowym założeniem tej diety jest wprowadzenie produktów bogatych w błonnik i białko, które zapewniają odpowiednie składniki odżywcze oraz uczucie sytości.

Węglowodany zostały ograniczone do minimum. W trakcie trwania diety ważne jest picie 2 litrów wody dziennie, aby przyspieszyć metabolizm oraz zapobiec zaparciom po spożyciu otrębów.

5-dniowy cykl można powtórzyć 3 razy – dieta może trwać łącznie 15 dni, a w każdym cyklu stracisz na wadze około 1-1,5 kg.

Koniecznie podziel się tym jadłospisem z rodziną i znajomymi! Powodzenia!