Znalazłem – idealny przepis na mięso. Delikatna i soczysta wołowina po kremlowsku.
Pyszne, sycące danie, które zadowoli całą rodzinę, ale także goście będą zaskoczeni jego smakiem. Do przepisu użyto minimum przypraw, ale smak jest niezwykły!
Delikatna i soczysta wołowina po kremlowsku, która dusi się przez 2 godziny na maśle, zasmakuje z pewnością nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
SKŁADNIKI
- 1 kg wołowiny
- 2 cebule
- 10 ząbków czosnku
- 150 ml wody
- 200 g masła
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu
PRZYGOTOWANIE
Pokrój mięso na średnie kawałki wzdłuż włókien.
Obierz cebulę i czosnek i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
Pokrój krążki cebuli.
Posiekaj drobno czosnek.
Pokrój masło w dużą kostkę.
Umieść kawałki mięsa w garnku lub patelni o grubym dnie.
Połóż krążki cebuli na mięsie.
Zalej mięso ciepłą wodą i połóż plasterki masła na cebuli.
Zamknij patelnię pokrywką i włącz ogień. Kiedy potrawa zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez godzinę (nie podnoś pokrywki).
Po godzinie wrzuć czosnek na patelnię. Dodaj cukier, sól i ocet. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Gotuj jeszcze godzinę, nie zdejmuj pokrywki! Wołowina po kremlowsku jest gotowa.
Comments are closed.