Suflet z kurczaka w piekarniku. Pyszna chmurka w zwykłym kubku. Hit każdej imprezy
To danie wygląda jak mała chmurka, pachnie tak aromatycznie, że musisz ją spróbować. Od połowy XVIII wieku termin „Suflet” jest używany w odniesieniu do pysznego śmietankowego deseru z różnymi dodatkami.
Ale pojawiły się tez ciekawe inne pomysły na te danie, np. suflet z kurczaka, którego przygotowanie chcemy Ci dziś przybliżyć.
Chociaż kuchnia francuska jest uważana za jedną z najbardziej skomplikowanych, przepis na suflet z kurczaka jest dość prosty.
Masa jest puszysta nawet bez dodatku sody i proszku do pieczenia.
Postępuj zgodnie z naszymi prostymi instrukcjami, a na pewno uda Ci się wyczarować te niesamowite danie, które z całą pewnością zaskoczy Twoich gości!
Składniki
- Filet z kurczaka 600 g
- Marchewka 1 sztuka
- Kalafior 300 g
- Masło 1 łyżka
- Mleko 200 ml
- Jajko 2 sztuki
- Mąka pszenna 2 łyżki
- Olej słonecznikowy 2 łyżki
- Sól do smaku
- Czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obierz marchewkę, pokrój ją na plasterki. Podziel kalafior na kwiatostany. Dodaj oba produkty do garnka, zalej wrzącą wodą. Dodaj sól, gotuj aż będą miękkie.
Odcedź i ostudź warzywa. Dodaj do nich masło i wymieszaj wszystko blenderem na gładką masę.
Przeciśnij filet przez maszynę do mięsa. Dodaj do masy z marchewki i kalafiora, wymieszaj.
Ubij jajka z mlekiem. Dodaj mąkę. Wlej do warzyw. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Rozłóż masę w nasmarowanych olejem słonecznikowym foremkach do zapiekania.
Piecz suflet z kurczaka w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 200 ° C.
Comments are closed.