Śniadanie „Leniwa Żona”. Najszybsze śniadanie, jakie kiedykolwiek zrobiłaś: bez mąki, bez wyrabiania ciasta.
Zdarza się, że w porannym pośpiechu nie mamy dużo czasu, aby przygotować śniadanie. Aby przygotować obfity posiłek, nie musisz spędzić w kuchni dużej ilości czasu.
Możesz po prostu wziąć bagietkę lub małe kromki chleba, napełnić je pysznym nadzieniem i włożyć na kilka minut do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej.
Chcemy podzielić się z Wami najprostszym przepisem na przygotowanie śniadania o nazwie „leniwa żona”. Spójrz na listę składników a okaże się, że każdy z nich pewnie znajduje się w Twojej kuchni.
Takie rumiane kromki pod warstwą ciągnącego się sera można zabrać ze sobą do pracy czy zapakować dziecku do szkoły. Wypróbuj ten przepis, na pewno Ci się spodoba!
Składniki
- Bagietka 1 sztuka
- Pieczarki 200 g
- Twardy ser 100 g
- Śmietana 3 łyżki
- Cebula 1 sztuka
- Czosnek 1 ząbek
- Olej słonecznikowy 50 ml
- Sól do smaku
- Czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Pokrój bagietkę na plastry o szerokości około 5–7 cm; za pomocą łyżeczki usuń miąższ z środka, aby każdy kawałek przybierał formę szklanki z dnem.
Aby przygotować nadzienie, umyj i drobno posiekaj grzyby, obierz i posiekaj czosnek i cebulę. Usmaż na rozgrzanej patelni, 5 minut przed końcem gotowania dodaj śmietanę, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszaj.
Włóż plastry bagietki do naczynia do pieczenia nasmarowanego olejem słonecznikowym. Delikatnie napełnij je nadzieniem i posyp tartym serem.
Włóż formę do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i piecz przez 7-8 minut, aby bagietka się zrumieniła i ser się roztopił.
Comments are closed.