Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Sałatka warzywna na zimę. 2,5 litra doskonałej przekąski warzywnej w zaledwie 2 godziny.

Jak urozmaicić zimowe dni i rozjaśnić ich szare odcienie kolorem? Bardzo proste: zamknij lato w słoiku!

Jeśli nadal nie wiesz, jaką pyszną i prostą sałatkę zrobić na zimę , zapraszamy Cię do zwrócenia uwagi na przepis na sałatkę Kuban!

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg kapusty
  • 0,5 kg ogórków
  • 0,5 kg pomidorów
  • 0,5 kg słodkiej papryki
  • 250 g cebuli
  • 250 g marchwi
  • 125 ml oleju słonecznikowego
  • 75 ml 9% octu
  • 60 g cukru
  • 1.25 łyżki soli
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 szt. liści laurowych

Kuban Colesław

PRZYGOTOWANIE

Posiekaj kapustę, dodaj pół łyżki soli i wymieszaj warzywo, delikatnie miażdżąc je rękami.

Następnie oczyść paprykę z nasion. Pokrój na średniej wielkości plastry.

Następnie pokrój ogórki w koła o grubości około 5 milimetrów i dodaj je do reszty warzyw

Po posiekaniu pomidorów na duże kostki także dodaj do reszty składników.

Obierz cebulę i pokrój na pół pierścienie o średniej grubości.

Obierz marchewki i pokrój w cienkie półpierścienie.

Sałatka Kuban jak gotować

Włóż wszystkie warzywa do dużego garnka, dodaj do nich pozostałą sól, olej roślinny, czarny pieprz i liść laurowy. Wlej 25 ml octu.

Delikatnie wymieszaj składniki, przykryj garnek pokrywką i odstaw na 1 godzinę, aby sałatka się zamarynowała. W tym czasie warzywa kilka razy przemieszaj, aby były równomiernie nasyciły się marynatą.

Następnie umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj warzywa. Następnie zmniejsz ogień i gotuj sałatkę pod pokrywką przez 8 minut, mieszając co 2 minuty. Pod koniec gotowania wlej pozostały ocet do garnka, ponownie wymieszaj warzywa i wyłącz ogień. Wysterylizuj słoiki i włóż do nich sałatkę.

Wyślij ten wspaniały przepis  do znajomych w mediach społecznościowych, na pewno Ci podziękują!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.