Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Jeśli chcesz przygotować naprawdę pyszną sałatkę, przestrzegaj kilku podstawowych zasad.

Sałatka „Olivier” ma długą i interesującą historię. Została tak nazwana na cześć jej twórcy, kucharza Luciena Oliviera, który na początku lat 60. XIX wieku prowadził restaurację Hermitage serwującą kuchnię francuską w Moskwie.

Z czasem sałatka zaczęła się coraz częściej pojawiać na domowych stołach. Szczególnie często przygotowywano ją na Nowy Rok i inne święta.

Sałatka Olivier

Jeśli chcesz przygotować naprawdę pyszną sałatkę, przestrzegaj kilku podstawowych zasad:

  1. Nie dodawaj do niej ziemniaków .
  2. Pokrój wszystkie produkty tak drobno, jak to możliwe.
  3. Nie żałuj jajek i dobrze ugotuj marchewkę .

Klasyczna sałatka Olivier

SKŁADNIKI

  • 500 g wołowiny
  • 280 g groszku konserwowego
  • 1/2 cytryny
  • 150 g marchwi
  • 250 g ogórków kiszonych
  • 150 g świeżych ogórków
  • 5 jajek
  • 150 g jabłek
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 75 g majonezu
  • 10 g cukru

PRZYGOTOWANIE

Ugotuj mięso, usuń z niego tłuszcz i pokrój na małą kostkę wielkości grochu. Ugotuj marchewki, obierz i posiekaj. Następnie drobno posiekaj jajka.

Sałatka Olivier

Obierz kiszone ogórki ze skórki,  pokrój na małą kostkę. Zrób to samo ze świeżymi ogórkami. Włóż je na durszlak, aby pozbyć się z nich nadmiaru płynów.

Sałatka Olivier z dodatkiem świeżego ogórka będzie o wiele smaczniejsza.

Sałatka Olivier

Weź jabłka, najlepsza będzie odmiana „Antonówka”, pokrój po uprzednim ich obraniu.

Sałatka Olivier

Następnie przygotuj sos. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Usuń pestki. Dodaj 1 łyżkę cukru i wymieszaj. Spróbuj, jeśli jest dalej bardzo kwaśna dodaj więcej cukru. Sól nie jest konieczna, wystarczająco słony jest kiszony ogórek

5.Teraz dodaj kwaśną śmietanę i majonez. Wymieszaj wszystkie składniki. Gotowe!

Podziel się tym pysznym przepisem ze znajomymi w mediach społecznooświatowych!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.