Przepis na Rumuńskie gołąbki – o wiele smaczniejsze niż te tradycyjne. Obłędny smak

Gołąbki to potrawa znana w wielu krajach, w każdej kulturze, a nawet w każdym domu przygotowanie gołąbków może wyglądać inaczej.

To sprawia, że jest to wyjątkowe danie, które można spróbować i zasmakować w wielu wersjach. Jeśli do tej pory przygotowywałeś/aś gołąbki w klasycznej polskiej wersji zachęcamy do wypróbowania rumuńskiej wersji gołąbków, które mogą posmakować Ci jeszcze bardziej.

Uwaga! Rumuńskie gołąbki to danie, które jest w stanie zmienić Twoje życie.

W oryginalnej wersji gołąbków rumuńskich od lat używa się kilku rodzajów mięsa. Jeśli jednak Ty preferujesz jeden rodzaj mięsa to doskonale sprawdzi się mielone mięso z indyka, kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny.

Sukces nowej wersji tego dania tkwi w szczegółach czyli podstawie – gołąbkach, a także pysznym soczystym sosie.

Do zrobienia gołąbków potrzebujesz:

  • głowa kapusty białej lub włoskiej
  • 250 g mielonego mięsa
  • 100 g ryżu
  • 125ml  wody
  • 1x marchew
  • 1x cebula
  • sól i pieprz

Do zrobienia sosu potrzebujesz:

  • 2x pomidory
  • 4x ząbki czosnku
  • 100g sera
  • 2 łyżki śmietany
  • pęczek ziół np. pietruszki i koperku

Sposób przygotowania:

Ostrożnie usuń głąb z kapusty za pomocą noża, a następnie włóż ją do wrzącej wody. Po kilku minutach liście powinny w łatwy sposób oddzielać się od kapusty. Pojedyncze liście wkładaj do zimnej wody, a później odetnij twardą część u nasady liścia.

Ugotuj ryż na półtwardo. Następnie pokrój lub zetrzyj na tarce marchew oraz cebulę pokrój w małą kostkę.

Przygotowane w ten sposób warzywa usmaż na patelni. Dodaj ryż, wymieszaj, a następnie mięso. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przejdź do nakładania farszu na liście kapusty, a następne zawiń je tak jak klasyczne gołąbki.

Przygotuj naczynie żaroodporne, posmaruj tłuszczem i wyłóż do niego nadziane i zawinięte liście kapusty. Następnie zalej je 125ml wody i włóż je do nastawionego na 200 stopni piekarnika na 25 minut.

W czasie pieczenia gołąbków przygotuj sos. Do naczynia włóż pokrojone pomidory, drobno pokrojony czosnek, zetrzyj ser oraz dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj, dodaj zioła i tak przygotowanym sosem zalej gołąbki.

Piecz bez przykrycia kilkanaście minut. Smacznego!