Roladki z kapusty pekińskiej: świetny pomysł na obiad lub kolację. Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil
Smażone roladki z kapusty pekińskiej, z aromatycznym warzywno-serowym nadzieniem, stanowią świetny pomysł na obiad lub kolację na ciepło, a nawet jako przekąska na imprezę czy podwieczorek.
Aby je przygotować, należy wybrać możliwie jak największą główkę kapusty – tylko z takiej otrzymamy odpowiednio duże, rozłożyste liście do zawinięcia z farszem.
Pachnące ziołami nadzienie z pomidorów, sera i śmietany jest propozycją świeżą i delikatną.
Najlepiej wybrać pomidory mięsiste, jeśli jednak podczas krojenia okażą się one zbyt wodniste, nic straconego – można wówczas przed wykorzystaniem ich do farszu rozłożyć je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar soku.
Składniki
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 4 jajka
- sól i mielony czarny pieprz – do smaku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 pomidory
- 200 g twardego sera żółtego
- 3 łyżki śmietany
- pęczek świeżych ziół
Sposób przygotowania
Oddziel od główki kapusty duże liście i usuń ich najtwardsze części. Liście kolejno rozbij za pomocą tłuczka, umieszczając je na desce do krojenia. W misce roztrzep jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Do jajek dodaj mąkę i połącz składniki do otrzymania gładkiej masy.
Na patelni rozgrzej olej. Przygotowane liście kapusty kolejno zanurzaj w cieście i umieszczaj na patelni.
Smaż z obu stron po około minucie. Usmażone w cieście liście odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
Przygotuj nadzienie do roladek.
Pomidory przekrój na pół, nasiona usuń za pomocą łyżki. Pokrój pomidory w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach i umieść w misce wraz z pomidorami. Dodaj śmietanę i posiekane zioła oraz przyprawy do smaku i wszystko razem wymieszaj.
Przygotowany farsz do roladek umieszczaj na krawędzi każdego z usmażonych uprzednio liści kapusty i zwijaj liście z nadzieniem w rulony. Umieść je na talerzu, udekoruj (np. świeżymi liśćmi sałaty) i podawaj samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.