Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Pyszna, miękka roladka marchewkowa: Jedz nawet po 22.00 i chudnij!

Każda gospodyni domowa w książce kucharskiej ma listę potraw na świąteczny stół. A szczególne miejsce na tej liście zajmują przekąski. Ale goście są teraz wybredni i za każdym razem coraz trudniej ich zaskoczyć.

Soczysta i miękka rolada marchewkowa wygląda znakomicie i będzie dużą konkurencją dla sałatek. Absolutnie dietetyczny przepis (bez mąki) i morze witamin!

bułka marchewkowa

Rolada z marchwi

Apetyczną i niezbyt wysokokaloryczną roladę marchewkową można przygotować z różnymi nadzieniami. Słony jest idealny na przekąskę, słodki na deser.
Ciasto jest bardzo uniwersalne. Po dodaniu odrobiny cukru, rodzynek i cynamonu można jeść je nawet bez nadzienia .

przepis na bułkę marchewkową

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 750 g marchwi
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżki stołowej masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka cukru (tylko jeśli robisz ciasto na słodko)
  • 1 łyżeczka sok z cytryny
  • sól, przyprawy do smaku

SKŁADNIKI NA SŁONE NADZIENIE

  • 200 g miękkiego twarogu
  • 1 pęczek koperku lub innych ziół
  • 3 ząbki czosnku
  • sól do smaku

SKŁADNIKI NA SŁODKIE NADZIENIE

  • 200 g miękkiego twarogu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta waniliny

PRZYGOTOWANIE

Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Smaż do miękkości na patelni pod pokrywką z masłem przez około 5 minut.bułka marchewkowa

Podczas gdy marchewki stygną, oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z solą, kurkumą i przyprawami. Delikatnie dodaj schłodzone marchewki.

W osobnym pojemniku ubij białka ze szczyptą soli i soku z cytryny na sztywną pianę.

Dodaj białka do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto powinno być lekkie i puszyste.bułka marchewkowa z serem

Blacha do pieczenia pokryj pergaminem i nasmaruj masłem.

Wlej ciasto na blachę do pieczenia (  o grubości nie większej niż 0,5 cm ) i natychmiast włóż do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 15–20 minut.zdjęcie rolki marchewki

Podczas pieczenia ciasta przygotuj nadzienie. Słone: ​​wymieszaj ser z ziołami i posiekanym czosnkiem, posól do smaku. Słodkie: zalej rodzynki wrzącą wodą i odstaw na 20 minut. Następnie wylej wodę i usuń nadmiar płynu ręcznikiem papierowym. Wymieszaj ser śmietankowy lub miękki twarożek z cukrem, rodzynkami i wanilią.

Wyjmij gotowe ciasto z formy na folię spożywczą, obracając górę pergaminem. Ostrożnie zdejmij papier.

Połóż masę twarogową na cieście marchewkowym i równomiernie rozprowadź. Za pomocą folii zwiń wszystko w rulon i włóż do lodówki na 20 minut.

roll marchewkowa przekąska

Podawaj bułkę, krojąc na porcje. Smacznego!

Pomimo względnej prostoty przygotowania, danie to zachwyca swoim wyglądem, harmonijnym połączeniem smaku soczystej marchwi i delikatnego nadzienia . Przygotuj taką przystawkę na Święta lub uroczystą kolację znajomymi, a zaskoczysz swoich gości !

Podoba Ci się przepis na roladę z marchwi ? Podziel się nim ze znajomymi!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.