Przepyszne kotlety mięsne z małym sekretem – Znikają zawsze jako pierwsze ze stołu

Kotlety z tego przepisu wychodzą po prostu niesamowicie pyszne. Swój wyjątkowy aromat zawdzięczają dodatkowi czosnku i musztardy.

Świetnie sprawdzą się jako obiad, podane np. z ziemniakami i ulubioną surówką. W dodatku ich wykonanie wcale nie jest trudne.

Wypróbuj ten przepis, jeżeli chcesz przygotować niezwykle smaczne kotlety w nowym wydaniu. Miłośnicy dań mięsnych nie będą zawiedzeni!

Składniki:

  • 1 kg mięsa – najlepiej wieprzowego
  • 6 jajek
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku (lub więcej, jeśli lubisz)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • Sól i pieprz czarny mielony – do smaku
  • trochę oleju roślinnego do smażenia

Przygotowanie:

Mięso dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Pokrój je na średniej wielkości plastry. Nałóż na nie folię spożywczą i porozbijaj tłuczkiem, by były dosyć cienkie.

Zmiażdż czosnek za pomocą praski i wymieszaj dokładnie z musztardą. To będzie sos.

Dopraw kotlety solą i pieprzem, a następnie starannie natrzyj sosem. W tym momencie najlepiej zostawić mięso w lodówce na kilkadziesiąt minut, aby nabrało bogatszego smaku. Jeżeli jednak nie mamy czasu, możemy przejść do dalszych kroków.

Widelcem roztrzep jajka z odrobiną soli. Wysyp mąkę na głęboki talerz. Kolejno zanurzaj kotlety w mące, jajku, znowu w mące i ponownie w jajku, by powstała panierka.

Smaż kotlety z obu stron na średniej mocy palnika na rozgrzanym oleju. Powinny być złociste.

Smacznego!