Aromatyczna, soczysta i lekko pikantna przekąska pomidorowa. Poznaj tą wyjątkową marynatę
Pomidory przygotowane według tego przepisu są aromatyczne, soczyste i lekko pikantne. Są idealne jako przystawka na świąteczny stół lub codzienny obiad.
Wyjątkowa marynata sprawia, że są bardzo smaczne i delikatne. Na pewno spodoba Ci się ta prosta i bezpretensjonalna przekąska.
Składniki:
- 2 kilogramy pomidorów
- 600 gr słodkiej papryki
- 7 ząbków czosnku
- zioła
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 łyżki soli
- 100 ml oleju roślinnego
- 80 gr octu
- 80 gr cukru
Przygotowanie:
Papryki obierz, pokrój w plasterki i włóż do miski blendera. Zmiel na puree. Przenieś do głębokiej miski.
Umyj zioła i posiekaj. Dodaj do papryki.
Obierz czosnek i przepuść przez prasę, dodaj do pozostałych produktów. Dodaj cukier, sól, pieprz, olej roślinny i ocet. Wszystko dobrze wymieszaj.
Umyj pomidory, usuń łodygę i pokrój w koła.
Weź głęboką miskę, część sosu wylej na dno, następnie ułóż pomidory, kolejno sos i kolejną warstwę pomidorów. W ten sposób wykorzystaj wszystkie składniki.
Comments are closed.