Zawalcz o swoje serce i tętnice. Te produkty je oczyszczą i uchronią Cię przed atakiem serca. Jedz je, by żyć dłużej
Chcesz wiedzieć, jakie produkty oczyszczają tętnice i chronią przed atakiem serca? Koniecznie przeczytaj artykuł do końca. Zapraszamy do lektury.
Jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie są choroby układu krążenia. Wśród nich groźna miażdżyca oraz inne choroby wynikają przede wszystkim z nieprawidłowej diety, ograniczonej aktywności fizycznej oraz, tak dokuczliwym w tych czasach – stresem.
Warto jednak wiedzieć, że mamy wpływ na rozwój chorób poprzez stosowanie zbilansowanej diety. To tak niewiele, a można zyskać to, co najcenniejsze – zdrowie.
Żurawina
Jest ona doskonałym źródłem potasu. Wypicie dwóch szklanek dziennie soku z żurawiny zmniejsza ryzyko zawału o 40%.
Arbuz
Owoc ten rozszerza naczynia krwionośne poprzez stymulację tlenku azotu. Co więcej, arbuz doskonale nawilża cały organizm.
Awokado
Jak działa awokado na nasz organizm? Zawarte w nim tłuszcze wspomagają utrzymanie optymalnego poziomu cholesterolu.
Granat
Owoc ten stymuluje krążenie krwi. Zarówno picie soku z owocu granatu, jak i zjadanie samego owocu działa tak samo skutecznie.
Owoc kaki
Ten coraz bardziej popularny owoc zawiera w sobie cenną witaminę A oraz przeciwutleniacze. Ponad to, ma działania przeciwnowotworowe.
Zielone szparagi
Te niskokaloryczne warzywa są źródłem składników mineralnych. Co więcej, zawierają związki o właściwościach przeciwutleniających oraz właściwości prebiotyczne.
Brokuły
Brokuły, to bogactwo witaminy K, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego.
Szpinak
To źródło kwasu foliowego oraz potasu. Zawiera w sobie też żelazo, które wspomaga stan układu krwionośnego. Ponad to, spożywanie szpinaku przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi.
Algi
Ich właściwości znacząco wpływają na poprawę organizmu, a to za sprawą zawartych w nich witamin, minerałów, białka i przeciwutleniaczy. Twierdzi się, że regularne spożywanie alg obniża cholesterol aż o 15 %. Algi regulują także ciśnienie krwi.
Kurkuma
Kobiety ją kochają, gdyż zawarta w niej kurkumina sprawia, że w organizmie nie odkłada się tłuszcz. Ogranicza także stany zapalne.
Cynamon
Za sprawą tej aromatycznej przyprawy zapomnisz o zatkanych żyłach. Dodawanie kilku łyżeczek dziennie do napojów i sosów działa cuda!
Mąka razowa
To bogactwo błonnika, który, jak powszechnie wiadomo, przyspiesza metabolizm, a tym samym pomaga w walce z tłuszczem. Warto więc sięgać często po płatki owsiane, brązowy ryż oraz chleb razowy.
Orzechy
Orzechy, choć dość kaloryczne, to źródło zdrowych tłuszczy, wpływają na pamięć za sprawą odpowiednich składników odżywczych. Wystarczy jeść pół garści orzechów dziennie.
Łosoś
Ryby słyną ze swej zdrowotności, ale warto wspomnieć, że dziki łosoś jest wyjątkowo cennym źródłem kwasów tłuszczowych obniżających poziom złego cholesterolu. Nasza dieta powinna być także urozmaicona przez tuńczyk, śledzie i makrele.
Oliwa z oliwek
Najzdrowsza dla serca dieta śródziemnomorska oparta jest na oliwie z oliwek. Obniża ona poziom cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko zawału serca, aż o 41%!
Zielona herbata
Jedna filiżanka dziennie zielonej herbaty z pewnością przyczyni się do poprawy naszego samopoczucia. Wszystko za sprawą zawartych w niej przeciwutleniaczach, które zmniejszają wchłanianie cholesterolu oraz przyspieszają metabolizm tłuszczów.
Kawa
Badania jasno informują, że poranna kawa pomaga zmniejszyć ryzyko zawału serca nawet o 20%. Trzeba jednak znać umiar i ograniczyć się do maksymalnie dwóch filiżanek dziennie.
Sok pomarańczowy
Prawdziwy sok wyciśnięty z pomarańczy to bomba przeciwutleniaczy. Ponad to, sok obniża ciśnienie krwi. Wystarczą dwie szklanki dziennie świeżego, naturalnego soku pomarańczowego, aby dodać sobie energii na cały dzień.