To niezwykły i jednocześnie niedrogi przepis. Ciasto śliwkowe z kruszonką wygrywa w moim domu.
Na cześć otwarcia sezonu śliwkowego Niemcy przygotowują pyszne klasyczne niemieckie ciasto śliwkowe.
Istnieje wiele odmian ciasta: na kruchym spodzie, drożdżowe, okrągłe, prostokątne, z orzechami i bez nich. Wersja, którą szczególnie polecam, jest typowa dla wszystkich południowo-zachodnich regionów Niemiec. Ten placek śliwkowy jest przygotowywany na cieście drożdżowym i posypany kruszonką..
Po upieczeniu ciasto drożdżowe staje się kruche, bardziej przypomina w smaku kruche ciasto, nasycone sokami owocowymi. Śliwki zamieniają się w gęstą słodko-kwaśną marmoladę. Smak i aromat tego deseru pokocha każdy, gwarantuje!
Składniki
- Mąka pszenna 400 g
- Suche drożdże 1 łyżeczka
- Sól szczypta
- Masło 120 g
- Mleko 140 g
- Cukier 100 g
- Śliwki 1 kg
Przygotowanie
Wlej ciepłe mleko do kubka, dodaj 2 łyżki cukru i drożdże, wymieszaj. Przesiej 300 g mąki do głębokiej miski, dodaj szczyptę soli i 50 g roztopionego masła. Wlej mieszankę z drożdżami, zagnieć miękkie ciasto. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce.
Weź ciasto, rozłóż je cienką warstwą w natłuszczonej formie. Z ciasta uformuj niskie boki.
Pokrój śliwki na pół, usuń pestki. Ułóż śliwki na cieście, a następnie umieść ciasto w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
Utrzyj pozostałe masło z mąką i cukrem. Posyp śliwki powstałą kruszonką. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25–35 minut.
W tym przepisie można również wykorzystać inne owoce pestkowe: nektarynki, brzoskwinie, morele. Smacznego!
Comments are closed.