Zaskoczył mnie smak tak przygotowanego buraka – od teraz tylko w ten sposób go przygotowuje

Burak to warzywo, które wywołuje skrajne emocje – jedni go uwielbiają, zaś drudzy nienawidzą.

Niemniej jednak, warzywo to posiada właściwości działające zbawiennie na organizm człowieka, w związku z czym warto dodać go do swojej codziennej diety. Pieczony burak to prosty przepis na szybkie i smaczne danie. Może stanowić zarówno dodatek do potrawy, jak również samodzielną przekąskę.

Składniki potrzebne do przygotowania dania:

  • 1/2 kg małych buraków;
  • 6 łyżek oliwy z oliwek;
  • 3 łyżki octu balsamicznego;
  • Sól, pieprz (do smaku; wedle uznania);
  • Ząbki czosnku (wedle uznania).

Sposób przygotowania:

Buraki wyczyścić, a następnie pokroić w łódki. Żaroodporne naczynie wyłożyć folią aluminiową. W naczyniu równomiernie ułożyć pokrojone w łódki buraki i ząbki czosnku.

Całość, wedle uznania, doprawić solą i pieprzem, po czym całość skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Buraki przykryć folią. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°. Buraki piec przez ok 60-90 minut.

Smacznego!