Zaskoczył mnie smak tak przygotowanego buraka – od teraz tylko w ten sposób go przygotowuje
Burak to warzywo, które wywołuje skrajne emocje – jedni go uwielbiają, zaś drudzy nienawidzą.
Niemniej jednak, warzywo to posiada właściwości działające zbawiennie na organizm człowieka, w związku z czym warto dodać go do swojej codziennej diety. Pieczony burak to prosty przepis na szybkie i smaczne danie. Może stanowić zarówno dodatek do potrawy, jak również samodzielną przekąskę.
Składniki potrzebne do przygotowania dania:
- 1/2 kg małych buraków;
- 6 łyżek oliwy z oliwek;
- 3 łyżki octu balsamicznego;
- Sól, pieprz (do smaku; wedle uznania);
- Ząbki czosnku (wedle uznania).
Sposób przygotowania:
Buraki wyczyścić, a następnie pokroić w łódki. Żaroodporne naczynie wyłożyć folią aluminiową. W naczyniu równomiernie ułożyć pokrojone w łódki buraki i ząbki czosnku.
Całość, wedle uznania, doprawić solą i pieprzem, po czym całość skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Buraki przykryć folią. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°. Buraki piec przez ok 60-90 minut.