Jedz i chudnij: 4 niskokaloryczne sałatki z buraków – możesz jeść nawet w nocy

Czy wiesz,  jak pozytywne działanie na Twoje zdrowie może mieć tak proste i powszechne warzywo, jakim jest burak?

Często sięgamy po niego, robiąc pyszny barszczyk wigilijny lub przetwory na zimę. Ale buraki dostępne są przecież przez cały rok. Warto więc się z nimi zaprzyjaźnić.

Picie soku ze świeżego buraka lub spożywanie go w formie sałatek i surówek zwiększa w organizmie poziom hemoglobiny. Nieprzypadkowo więc zalecany jest wszystkim tym, którzy mają zbyt niski poziom żelaza we krwi lub borykają się z anemią.

My proponujemy Ci kilka pysznych sałatek, które możesz wprowadzić do swojej diety.

Zobaczysz, że dzięki nim poprawi się Twoja kondycja, organizm będzie lepiej dotleniony, a zbędne kilogramy zaczną znikać w oczach. 100 g buraka to w końcu jedynie 43 kcal!

Buraczkowa sałatka ze śliwką i orzechami

Ta sałatka łączy w sobie wszystkie dobrodziejstwa buraka, błonnik suszonych śliwek oraz witaminy zawarte w orzechach. Możesz wykorzystać orzechy włoskie, pekan albo nerkowce.

Składniki na sałatkę:

  • 1 większy burak
  • garść ulubionych orzechów
  • kilka suszonych śliwek
  • dwa ząbki czosnku
  • jogurt naturalny (około dwóch łyżek)
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy do sałatek

Sposób przygotowania:

Śliwki namocz w ciepłej wodzie. Buraka ugotuj w skórce lub upiecz zawiniętego w folię aluminiową w piekarniku. Po ostudzeniu obierz i zetrzyj na tarce.

Następnie śliwki i orzechy drobno posiekaj, czosnek przepuść przez praskę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Dopraw tak, jak lubisz najbardziej.

Wielowarzywna sałatka fitness

W tej surówce znajdziesz nie tylko buraki, ale i inne warzywa. To prawdziwa bomba witaminowa. W dodatku niskokaloryczna.

Składniki na sałatkę:

  • 2 małe buraczki
  • 1 średnia marchew
  • ulubiony gatunek jabłka
  • cebulka szalotka
  • ćwiartka małej białej kapusty
  • odrobina octu jabłkowego
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • ewentualnie ulubione zioła do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz. Kapustę drobno poszatkuj. Marchewkę, jabłko i buraczki zetrzyj na większych oczkach tarki. Cebulkę skrój w kostkę lub piórka.

Wszystko wymieszaj wraz z octem i oliwą, następnie dopraw do smaku. Na koniec odstaw w chłodne miejsce na około godzinę. Dzięki temu ocet zmiękczy warzywa i wszystkie smaki dobrze się ze sobą przegryzą.

Warzywny talerz dla dbających o linię

Ta kombinacja ryżu i gotowanych warzyw jest doskonała jako niskokaloryczna kolacja lub lunch do pracy.

Składniki:

  • ugotowany wcześniej burak
  • marchewka ugotowana al dente
  • torebka ugotowanego ryżu
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki
  • kilka czarnych lub zielonych oliwek
  • olej roślinny lub oliwa
  • sos sojowy do smaku
  • biały ocet winny
  • pieprz
  • dodatkowo świeże lub suszone zioła

Sposób przygotowania:

Buraki i marchewkę zetrzyj na średnich oczkach. Ułóż na półmisku. Ryż wymieszaj z kukurydzą i połóż obok. Całość polej dressingiem.

Wymieszaj ze sobą kilka łyżek octu, oliwy i sosu sojowego, dodaj pieprz i ulubione zioła. Polej tym sałatki oraz ryż.

Sałatka wielowarzywna nr 2

Tym razem do sałatki wielowarzywnej proponujemy dodać korzeń selera oraz nasionka sezamu.

Składniki na sałatkę:

  • jeden średni burak
  • jedna marchewka
  • pół korzenia selera
  • 1/4 główki kapusty białej
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • nasiona sezamu
  • olej lub oliwa

Sposób przygotowania:

Selera, buraka i marchewkę zetrzyj na średnich oczkach tarki. Kapustę poszatkuj. Wymieszaj całość ze sobą, skrop sokiem z cytryny, następnie polej odrobina oleju. Na koniec posyp sezamem.

Smacznego!