Jedz i chudnij: 4 niskokaloryczne sałatki z buraków – możesz jeść nawet w nocy
Czy wiesz, jak pozytywne działanie na Twoje zdrowie może mieć tak proste i powszechne warzywo, jakim jest burak?
Często sięgamy po niego, robiąc pyszny barszczyk wigilijny lub przetwory na zimę. Ale buraki dostępne są przecież przez cały rok. Warto więc się z nimi zaprzyjaźnić.
Picie soku ze świeżego buraka lub spożywanie go w formie sałatek i surówek zwiększa w organizmie poziom hemoglobiny. Nieprzypadkowo więc zalecany jest wszystkim tym, którzy mają zbyt niski poziom żelaza we krwi lub borykają się z anemią.
My proponujemy Ci kilka pysznych sałatek, które możesz wprowadzić do swojej diety.
Zobaczysz, że dzięki nim poprawi się Twoja kondycja, organizm będzie lepiej dotleniony, a zbędne kilogramy zaczną znikać w oczach. 100 g buraka to w końcu jedynie 43 kcal!
Buraczkowa sałatka ze śliwką i orzechami
Ta sałatka łączy w sobie wszystkie dobrodziejstwa buraka, błonnik suszonych śliwek oraz witaminy zawarte w orzechach. Możesz wykorzystać orzechy włoskie, pekan albo nerkowce.
Składniki na sałatkę:
- 1 większy burak
- garść ulubionych orzechów
- kilka suszonych śliwek
- dwa ząbki czosnku
- jogurt naturalny (około dwóch łyżek)
- sól, pieprz, ulubione przyprawy do sałatek
Sposób przygotowania:
Śliwki namocz w ciepłej wodzie. Buraka ugotuj w skórce lub upiecz zawiniętego w folię aluminiową w piekarniku. Po ostudzeniu obierz i zetrzyj na tarce.
Następnie śliwki i orzechy drobno posiekaj, czosnek przepuść przez praskę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Dopraw tak, jak lubisz najbardziej.
Wielowarzywna sałatka fitness
W tej surówce znajdziesz nie tylko buraki, ale i inne warzywa. To prawdziwa bomba witaminowa. W dodatku niskokaloryczna.
Składniki na sałatkę:
- 2 małe buraczki
- 1 średnia marchew
- ulubiony gatunek jabłka
- cebulka szalotka
- ćwiartka małej białej kapusty
- odrobina octu jabłkowego
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- ewentualnie ulubione zioła do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz. Kapustę drobno poszatkuj. Marchewkę, jabłko i buraczki zetrzyj na większych oczkach tarki. Cebulkę skrój w kostkę lub piórka.
Wszystko wymieszaj wraz z octem i oliwą, następnie dopraw do smaku. Na koniec odstaw w chłodne miejsce na około godzinę. Dzięki temu ocet zmiękczy warzywa i wszystkie smaki dobrze się ze sobą przegryzą.
Warzywny talerz dla dbających o linię
Ta kombinacja ryżu i gotowanych warzyw jest doskonała jako niskokaloryczna kolacja lub lunch do pracy.
Składniki:
- ugotowany wcześniej burak
- marchewka ugotowana al dente
- torebka ugotowanego ryżu
- kilka łyżek kukurydzy z puszki
- kilka czarnych lub zielonych oliwek
- olej roślinny lub oliwa
- sos sojowy do smaku
- biały ocet winny
- pieprz
- dodatkowo świeże lub suszone zioła
Sposób przygotowania:
Buraki i marchewkę zetrzyj na średnich oczkach. Ułóż na półmisku. Ryż wymieszaj z kukurydzą i połóż obok. Całość polej dressingiem.
Wymieszaj ze sobą kilka łyżek octu, oliwy i sosu sojowego, dodaj pieprz i ulubione zioła. Polej tym sałatki oraz ryż.
Sałatka wielowarzywna nr 2
Tym razem do sałatki wielowarzywnej proponujemy dodać korzeń selera oraz nasionka sezamu.
Składniki na sałatkę:
- jeden średni burak
- jedna marchewka
- pół korzenia selera
- 1/4 główki kapusty białej
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- nasiona sezamu
- olej lub oliwa
Sposób przygotowania:
Selera, buraka i marchewkę zetrzyj na średnich oczkach tarki. Kapustę poszatkuj. Wymieszaj całość ze sobą, skrop sokiem z cytryny, następnie polej odrobina oleju. Na koniec posyp sezamem.