Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Szybkie pączki na kefirze: bez drożdży. Chrupiące, miękkie i puszyste. Nawet sąsiad zapuka po przepis.

Proponujemy przygotowanie na śniadanie lub deser chrupiących, miękkich i puszystych pączków. Aby były jeszcze smaczniejsze, zrobimy je z nadzieniem malinowym. Używaj świeżych owoców w sezonie; a mrożonych zimą.

Ile oleju będzie potrzebne do smażenia pączków, zależy od objętości naczynia i wielkości porcji pączków, które chcesz usmażyć na raz. Wyjmij pączki z garnka, gdy tylko uzyskają jednolity złoty odcień.

Składniki

  • Jajko 2 sztuki
  • Kefir 500 ml
  • Cukier 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • Maliny 100 g
  • Sól 1 szczypta
  • Cukier waniliowy 10 g
  • Cukier puder 3 łyżki
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki
  • Mąka pszenna 500-600 g

Przygotowanie:

Jajka wymieszaj w głębokiej misce z solą i cukrem, zwykłym i waniliowym. Wlej kefir, olej słonecznikowy i wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieć ciasto, które nie będzie kleić się do rąk.

Rozwałkuj ciasto na roladkę, pokrój na kawałki. Spłaszcz każdy kawałek dłonią, na środku umieść maliny, złącz krawędzie i zwiń ciasto w kulkę.

W rondlu podgrzej wymaganą ilość oleju roślinnego.

Zanurz część pączków we wrzącym oleju, gotuj do czasu, aż się zrumienią.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.