Marynowana wieprzowina – O wiele lepsze niż jakakolwiek kiełbasa. Goście zachwalali więc dzielę się przepisem

Nie każdy z nas lubi gotowaną wieprzowinę, jednak bardziej popularne są one w wersji pieczonej, duszonej oraz smażonej.

Jednak dzięki tej wspaniałej marynacie, nawet gotowana wieprzowina będzie nam bardzo smakować, może nawet bardziej niż w innych wersjach. Na zasmakuje to każdemu kto jej spróbuje.

Przygotowanie nie jest wcale trudne chociaż wymaga odrobinę czasu i cierpliwości.

Można zamienić wieprzowinę np. wołowiną, która także będzie smakować pysznie. Zioła można zastąpić innymi np. kolendrą, natka pietruszki, koperkiem lub bazylią.

Mięso gotowane jest także dużo zdrowsze od smażonego czy pieczonego. Danie to nie jest tylko dla osób, które chcą schudnąć czy tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać ale też dla każdego z nas.

Od dziś danie to będzie często gościło na Waszych stołach i będzie zachwycać rodzinę oraz gości.

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny lub wołowiny
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 3 cebule
  • 1 kolendra
  • 1 papryczka chili
  • 50 m wody
  • 90 ml soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki

Przygotowanie:

Do wrzącej wody, włóż cały kawałek mięsa ( wieprzowinę lub wołowinę ) oraz dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe, goździki oraz cebulę. Gotuj na średnim ogniu, po upływie około 30 min posól mięso i gotuj przez je jeszcze około 10 minut.

Teraz należy sprawdzić gotowość mięsa nacinając je. Jeśli wypłynie z mięsa przeźroczysty sok, to oznacza że mięso jest gotowe, jeśli natomiast sok będzie w kolorze czerwonym, to trzeba gotować dalej.

W misce wymieszaj ze sobą sok z cytryny lub limonki, olej balsamiczny, 50 ml wody oraz przypraw marynatę solą i cukrem.

Cebulę, pokrój w półpierścienie lub całe pierścienie. Mięso wyjmij z wody i także pokrój w plasterki o średniej grubości. Do pustej miski układaj warstwami mięso oraz cebulę.

Gdy skończysz układać składniki, zalej je przygotowaną wcześniej pyszną marynatą i przykryj miskę folią spożywczą. Wstaw je do lodówki na przynajmniej 4 godziny (należy wtedy co godzinę delikatnie przemieszać plastry mięsa), a najlepiej zostaw je na całą no w lodówce.

Papryczkę chili przekrój wzdłuż, oczyść z nasion i posiekaj na drobno. Mięso przełóż na talerz i udekoruj je gałązkami ziół.

Na koniec posyp je papryką chili. Wystarczy je teraz tylko gotować i można cieszyć się jego smakiem.

Życzę smacznego!