W taki sposób pieczarek z pewnością jeszcze nie smażyłaś. Tak przygotowane są przepyszne
Pieczarki – uniwersalny dodatek do zapiekanek, sosów, pizzy czy mięs.
Dostarczają naszemu organizmowi białko i stanowią uzupełnieni codziennych potraw. Ich smak i aromat urozmaicają tradycyjne potrawy. Dania grzybowe są alternatywą dla potraw mięsnych w dniach postu i zapewniają niezbędne składniki odżywcze.
Dziś zaproponujemy ci wersję pieczarek po hiszpańsku: z dodatkiem białego wina i czosnku, które nadają grzybom oryginalny smak i aromat. Poznaj sposób przygotowania tego fantastycznego dania, które z pewnością ci zasmakuje.
Co będzie ci potrzebne:
- 400gr pieczarek
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- kilka ząbków czosnku – około pół główki
- 0,5 suszonej papryczki chilli
- pęczek zielonej pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
Jak przygotować:
Pieczarki pokrój na cienkie plasterki, a czosnek i papryczkę drobno posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, taką ilość, by przykryła całe dno.
Teraz wrzuć paprykę, czosnek, i smaż przez minutę. Następnie dodaj grzyby, wymieszaj wszystko i posól według uznania.
Gdy grzyby będą już miękkie, wlej do nich wino i razem gotuj przez 5 minut, tak by alkohol wyparował. Na końcu dodaj drobno posiekaną pietruszkę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Twoje danie jest gotowe!
Dodany czosnek i ostra papryka, pozwalają pieczarkom nabrać wyraźniejszego grzybowego smaku. Mniejsze grzyby możesz usmażyć w całości, nie stracą one wtedy smaku, a mogą być dodatkiem i dekoracją innego dania.