Liście laurowe z własnego drzewka – jak uprawiać je w domu na parapecie. Instrukcja krok po kroku.

Obecnie główne zastosowanie liści laurowych odnajdziemy w gastronomii. Dodawane do bigosu czy gulaszu nadają mu apetyczny aromat i smak.

Żadna kucharka nie obędzie się bez nich, w związku z czym jak w prosty sposób dostarczyć zawsze świeżych liści. Wyhodować je na własnym parapecie. Do tego niezbędne będą odpowiednie nasiona.

Zanim zostaną one zasiane w glebie trzeba naruszyć ciągłość skorupy otaczającej nasionko właściwe. Można to zrobić papierem ściernym lub ostrym narzędziem. Wystarczy potrzeć nasiona na papierze aby uwolnić środek.

Potem należy pozostawić nasiona na kilka dni w ciepłej wodzie, aby napęczniały do właściwych rozmiarów. Gdy już będzie nasączone trzeba przełożyć je do pojemnika z odpowiednim podłożem.

Najlepszy do tego jest…