Najbardziej puszyste i wilgotne ciasto dla leniwych. Nie oprze się mu nikt

Ciasto którego sekret przyrządzania zdradzę Ci już dziś, jest tak smaczne, puszyste i delikatne, że nie oprze się mu nikt!

Składniki:

  • 250 g cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 125 ml rafinowanego oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • wanilina
  • 500 g przesianej mąki
  • 250 ml wrzącej wody
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao

Krem:

  • 4 łyżki stołowe cukru
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • wanilina – szczypta
  • wiśnie około 25 sztuk

Polewa:

  • 1,5 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 50 gr masła

Przygotowanie

Do miski dodaj cukier, sól, olej roślinny, ciepłe mleko, wbij jajka. Za pomocą trzepaczki mieszaj wszystko, aż uzyskasz jednolitą masę.

Następnie dodaj wanilinę.

Przesiej mąkę do osobnej miski. Dodaj przesianą mąkę do drugiej miski z resztą składników. Dodaj sodę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszaj trzepaczką na gładką masę.

Wlewaj wrzątek do miski porcjami, mieszaj za każdym razem.

Przygotuj naczynie do pieczenia. Przykryj je papierem do pieczenia, posmaruj masłem bądź olejem roślinnym również po bokach.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wlej ciasto do formy i włóż do piekarnika na około pół godziny. Gotowość sprawdź drewnianym patyczkiem.

Schłodź gotowy biszkopt na kratce. Następnie przekrój go na dwie części.

Aby przygotować krem, dodaj cukier do miski, wanilinę i śmietanę. Ubij wszystko dobrze mikserem. Krem jest gotowy.

Rozłóż cały krem śmietankowy na jednym cieście. Ułóż wiśnie na górze. Przykryj drugim ciastem.

Aby przygotować polewę, wymieszaj kakao, mleko, cukier i masło w małym rondlu.  Doprowadź do wrzenia i gotuj około 1-2 minuty.Polewa musi chwilę ostygnąć.

Polej ciasto polewą i wygładź za pomocą łyżki. Ciasto jest gotowe. Musisz włożyć je na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na cała noc. Smacznego!

error: Content is protected !!