„Czułość” – ciasto bez pieczenia przy którym się nie narobisz. Moment i gotowe.

Doskonałym rozwiązaniem na szybką słodkość bez konieczności rozgrzewania piekarnika są ciasta bez pieczenia, które już nie jedną osobę uratowały w niespodziewanych okolicznościach.

Zapracowane panie domu z pewnością docenią doskonały smak deseru o uroczej nazwie „Czułość”. Dzięki temu, że jest wyjątkowo łatwe w wykonaniu może być przygotowywane razem z dziećmi, gwarantując im tym samym doskonałą zabawę.

Co ważne, nasz przepis można dowolnie modyfikować, dodając do niego swoje ulubione produkty, takie jak czekolada, orzechy czy owoce.

Przepis na ciasto bez pieczenia z mlekiem skondensowanym

Składniki deseru:

  • herbatniki – 200g
  • jaja – 3 szt.
  • mleko skondensowane – 250g
  • mleko – 400ml
  • cukier waniliowy – ½ łyżeczki
  • masło – 200g

Składniki polewy:

  • cukier – 4 łyżki
  • kakao – 4 łyżki
  • mleko – 12 łyżek

Sposób przygotowania:

Na początku dokładnie ubij jajka (w całości).

Następnie dodaj mleko skondensowane, zwykłe oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj.

Garnek postaw na niewielkim ogniu i zagotuj mieszankę. Następnie pozostaw krem do wystygnięcia.

W międzyczasie zacznij przygotowywać polewę czekoladową.

W tym celu należy połączyć kakao i cukier w garnku, a następnie dodać mleko. Całość należy dokładnie wymieszać tak by nie powstały grudki.

Gdy masa jest już gładka należy garnek ustawić na niewielkim ogniu, a następnie mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wracając do przygotowania kremu należy pokroić masło w kostkę i odstawić, by zmiękło. Następnie należy dokładnie ubijać masło, stopniowo dodając schłodzony krem.

Gdy masa jest już dokładnie wymieszana można przejść do układania ciasta.

W tym celu należy odpowiednio dobraną formę przykryć pergaminem. Następnie zaczynamy układać warstwami: ciasteczka, masę śmietanową, kolejna warstwa ciasteczek i kolejna warstwa kremu.

Tę czynność należy powtarzać tak długo, aż wykorzystamy wszystkie herbatniki.

Na sam koniec ciasto oblewamy polewą kakaową, tak by równomiernie się rozprowadziła. Następnie odstawiamy nasz deser na min. 3-4 godziny do lodówki.

Jeśli istnieje taka możliwość, warto odstawić ciasto do lodówki na całą noc.