Najciekawsze i najpopularniejsze przepisy kulinarne w sieci!

Obłędnie pyszne roladki z makiem z notatnika babci. W sam raz na Wielkanocny stół.

Na pytanie: „Czy lubisz bułeczki z makiem ?” 9 na 10 chętnie odpowie: „Tak!”. Cóż, jest to oczywiste skoro są tak pyszne. A te upieczone we własnej kuchni smakują najlepiej!

Wykorzystaj swój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe, aby je przyrządzić. Do roladek z makiem będziesz potrzebować 500 g ciasta.

Składniki

  • Mak – 200 g
  • Cukier – 200 g
  • Woda – 0,5 litra
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Jajko – 1 sztuka
  • Mleko – 1 łyżka

Przygotowanie:

Przygotuj nadzienie makowe. Zagotuj wodę, dodaj umyty mak, gotuj przez 30 minut. Odcedź mak przez drobne sito i przepuść 3 razy w maszynce do mięsa, dodając do niego cukier i sól.

Na powierzchnię roboczą nasmarowaną olejem roślinnym połóż gotowe ciasto. Podziel na 2–4 ​​części (zgodnie z liczbą bułek). Rozwałkuj każdą część na średnią grubość, połóż na nich nadzienie, wyrównaj jego warstwę. Delikatnie zwiń w rulon.

Posmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, połóż na niej bułki. Wbij jajko do miski, dodaj mleko, wymieszaj. Nasmaruj przygotowaną mieszaniną przyszłe wypieki. Umieść bułki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 25-30 minut.

Jeśli dodasz do maku rodzynki lub posiekane orzechy włoskie nadasz im jeszcze bogatszego smaku. Dodatkowo nadzienie może być aromatyzowane wanilią lub koniakiem. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.