Nie obtaczam już kotletów w mące i jajku – znam o wiele lepszy sposób. Wychodzą przepysznie
Prawdą jest, że tradycyjne obiady najlepiej smakują. Jednak po nieustannym spożywaniu wciąż tych samych posiłków wkrada się nuda i brak ochoty na jedzenie zdrowych domowych dań.
Wystarczy jednak dokonać pewnych modyfikacji w procesie ich przyrządzania, by na nowo docenić wartość tradycyjnej kuchni. Zostanie to wytłumaczone na przykładzie znanego wszystkim kotleta z piersi drobiowej, który nie wymaga dotychczas stosowanej panierki złożonej z jajka i mąki.
Kotlet z piersi drobiowej bez panierki – składniki
Przepis na kotlety z piersi drobiowej bez panierki jest tak skonstruowany, by mięso nie było zbyt suche. By zatem uzyskać taki soczysty obiad, potrzebujemy:
- piersi z kurczaka – 4 sztuki
- miód – 40 g
- musztarda – 30 g
- czosnek surowy – 3 do 4 ząbków
- majonez – 50 g
- sól i pieprz – według uznania
- czerwona papryka mielona – według uznania
- olej 30 ml
Kotlet z piersi drobiowej bez panierki – przygotowanie
Przystępujemy do przygotowania marynaty do mięsa. W tym celu do pojemnika dodajemy kolejno miód, majonez, olej, musztardę, czosnek (drobno pokrojony, rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę) oraz wszystkie przyprawy. Całość mieszamy.
Piersi z kurczaka dokładniej myjemy, a następnie filetujemy w plastry. Lekko tłuczemy mięso i wrzucamy do naszej marynaty.
Wszystko mieszamy i odstawiamy do odpoczynku na około 2 godziny, by kurczak mógł nasiąknąć smakiem przypraw.
Po upływie czasu marynowania, przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy na nim nasze kotlety. Pozostałości marynaty wylewamy na mięso.